Wat is de beste keuze voor uw dak? 

Het plaatsen van een dakkapel is populair. Met een of meerdere dakkapellen op het dak zorgt u voor meer licht en ruimte in huis. Een dakkapel is daardoor echt een verbetering voor uw woning. U heeft de keuze uit verschillende soorten dakkapellen. De uitbouw past op die manier altijd perfect bij de uitstraling van uw woning. Wat zijn de verschillen tussen de dakkapel soorten en welke dakkapellen zijn geschikt voor het dak van uw huis?

Welk soort dakkapel voor uw dak? 

Dakkapellen zijn er in verschillende modellen. Wanneer u een dakkapel laat plaatsen doet u een investering in uw woning die direct iets oplevert. Een dakkapel zorgt voor een waardestijging van uw woning. Bij het kiezen van het type dakkapel gaat u natuurlijk niet over een nacht ijs. 

 

Om de juiste keuze te kunnen maken, zult u de verschillende soorten dakkapellen daarom goed moeten vergelijken. Laat u informeren en adviseren over de materiaalkeuze, de manier waarop de dakkapel is gemaakt en het soort dakkapel dat de beste keus is voor het dak van uw woning. 

Dakkapellen soorten

Iedere dakkapel is uniek, want uiteindelijk heeft iedereen andere wensen als het gaat om het soort dakkapel. Afmetingen, kleuren en opties: duizend mensen, duizend wensen. In de Nederlandse straten zult u de polyester dakkapel veel tegenkomen, en deze is er in diverse varianten, bijvoorbeeld:

●      Dakkapel met plat dak

●      Dubbele dakkapel

●      Hoekdakkapel

●      Halfronde dakkapel

●      Dakkapel met getoogd dak

Verschil in de manier van bouwen

Wanneer u een dakkapel laat plaatsen, heeft u daarbij in de basis de keuze uit twee soorten dakkapellen. Er zijn twee manieren om een dakkapel te bouwen. U kunt kiezen voor een prefab dakkapel óf een model dat op de traditionele manier wordt geplaatst.

 

Een traditioneel geplaatste dakkapel wordt speciaal gemaakt voor uw dak. De constructie wordt ter plekke opgebouwd. Het is daardoor een goede optie wanneer uw dak een sterk afwijkende vorm heeft of wanneer u echt specifieke wensen of eisen heeft. Dit soort dakkapellen kent wel enkele grote nadelen. Zo neemt het opbouwen ervan al snel meerdere dagen in beslag en zijn de kosten ook nog eens een stuk hoger in vergelijking met andere soorten. 

 

De meeste mensen kiezen daarom voor de moderne prefab dakkapel. Prefab wil overigens niet zeggen dat u niets te kiezen heeft als het gaat om de uitstraling van de dakkapel. Een dakkapel van Polyworkx wordt voor u op maat gemaakt in onze fabriek en daarna kant-en-klaar afgeleverd. Het plaatsen van een maatwerk prefab dakkapel kan zo snel en eenvoudig. Een kraan tilt de kapel op het dak en de vakmannen bevestigen de uitbouw. Het is daarom mogelijk om dit soort dakkapellen al binnen 1 dag te plaatsen. 

Welk soort dakkapel moet u kiezen?

Wanneer u de beste dakkapel wilt kiezen, zijn er in principe vier zaken waar u rekening mee zult moeten houden:

  1. Hoogte en type van het dak
  2. De hellingshoek van het dak
  3. Grootte van het dak
  4. Kant van de woning waar de dakkapel geplaatst zal gaan worden.

Hoogte en type van het dak

Wanneer uw woning een schuin dak heeft, kunt u kiezen voor een dakkapel met plat dak of een model met een schuin dak. Verreweg de meeste mensen kiezen voor een dakkapel met plat dak, meestal omdat dit de voordeligste keuze is.

De hellingshoek van het dak

Bij een normaal schuin dak ligt de hellingsgraad van het dak tussen de 35 en 45 graden. Bij een andere hellingsgraad kunt u kiezen voor een dakkapel op maat. Bij minder steile daken is er minder materiaal nodig voor het bouwen van de dakkapel, maar de dakkapel zal wel wat minder extra ruimte opleveren. Bij een flauw dak is door het plaatsen van een dakkapel juist veel ruimte te maken. Er is wel meer materiaal nodig, dus de kosten van dit soort dakkapel is iets hoger. Gebruik de Gradenboog Smart Protractor App om uw hellingshoek gemakkelijk op te meten.

De grootte van het dak

Ook het dakoppervlak heeft invloed op de dakkapel soort. Voor kleine daken kunt u kiezen voor een standaard dakkapel van 3 meter breed. Voor grotere daken is er zelfs een dakkapel van 8 meter breed. Dit soort grote dakkapellen kunnen ook over twee woningen worden geplaatst, waardoor u de dakkapel kunt delen met de buren.  

De kant van de woning

Wanneer u de dakkapel aan de achterkant van het huis wilt laten plaatsen heeft u daar vaak geen vergunning voor nodig. Wel zijn er enkele voorwaarden waaraan de dakkapel moet voldoen. Bent u van plan de dakkapel te plaatsen aan de voorkant van de woning, de zijkant of grenst de dakkapel aan de openbare weg of groenvoorziening, dan is een vergunning wel nodig. We kunnen u natuurlijk adviseren bij de keuze voor het soort dakkapel en vergunningaanvraag.

 

Heeft u vragen over de verschillende soorten dakkapellen of bent u op zoek naar informatie en/of advies over het laten plaatsen van een dakkapel? Neem contact met ons op of kom eens langs in onze dakkapel showroom in Eersel, Noord-Brabant.