Waar moet u op letten bij het plaatsen van een dakkapel?

 

U heeft besloten dat er een dakkapel moet worden geplaatst. Goede keuze! Een dakkapel is een flinke uitgave, maar wel een investering in uw woning die u terug zult verdienen. Met een dakkapel maakt u van een donkere zolderverdieping een volwaardige kamer. De ruimte wordt een stuk groter, er komt (meer) daglicht de kamer binnen en er kan beter worden geventileerd. Bovendien zorgt de dakkapel dat de bruikbare ruimte flink wordt vergroot, waardoor uw huis direct meer waard wordt. 

Dakkapel laten plaatsen: checklist 

Het plaatsen van een dakkapel heeft best wat voeten in de aarde. Denk bijvoorbeeld aan de eventuele vergunning, het soort dakkapel dat er nodig is, maar ook het soort materiaal waarvan de dakkapel gemaakt is. We hebben onze ervaring gebruikt om een dakkapel checklist voor u samen te stellen. Hopelijk wordt het daarmee gemakkelijker en weet u tenminste zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan. 

Soorten dakkapellen en afwerking 

Bij het plaatsen van een dakkapel zijn er verschillende soorten en dakkapel modellen waaruit kan worden gekozen. Maatwerk is een van de opties, waarbij de dakkapel wordt gemaakt op basis van uw wensen. 

 

U kunt ook kiezen voor een kant-en-klare of prefab dakkapel. Deze wordt in de fabriek gebouwd en daarna in zijn geheel op het dak geplaatst. Naast prefab en maatwerk is er ook nog een derde optie, de Polyworkx dakkapel. Dat is een op maat gemaakte prefab dakkapel. Daarmee profiteert u van de snelle plaatsingstijd van de prefab, maar tegelijkertijd kunt u ook kiezen uit diverse modellen, kleurstellingen en heeft u de keuze uit veel opties. U kunt zich natuurlijk online oriënteren op het laten plaatsen van een dakkapel, maar u kunt ook onze dakkapel showroom in Eersel bezoeken. 

Wat wilt u met de dakkapel bereiken? 

De functie die u de ruimte met de dakkapel gaat geven, bepaalt ook het soort dakkapel dat u het beste kunt kiezen. Door na te denken over hoe u de extra gecreëerde ruimte wilt gaan gebruiken, kunt u voorkomen dat u onnodige kosten maakt. Onze dakkapel specialisten denken graag met u mee. 

 

De beste dakkapel voor uw situatie 

De vraag wat de beste dakkapel is, is niet eenvoudig te beantwoorden. De perfecte dakkapel past bij zowel het gebruiksdoel als het huis zelf. Bij het kiezen van een goed passende dakkapel, zult u in ieder geval rekening moeten houden met onderstaande punten.
 

●      Type en hoogte van het dak
Het dak is voor een belangrijk deel bepalend voor het soort dakkapel dat kan worden geplaatst. Bij een schuin of hellend dak, kunt u het beste kiezen voor de dakkapel met plat dak of een dakkapel met schuin dak. 
 
Vaak wordt er gekozen voor een dakkapel met plat dak, omdat dit de goedkoopste dakkapel is. Heeft de zolder nu nog een lage stahoogte, dan kiest men vaak voor een nokverhogende dakkapel. Weer anderen kiezen voor een dakkapel met dakpannen, omdat deze naadloos aansluit op het dak. 
 

●      Hellingshoek van het dak
De hellingshoek van een schuin dak bepaalt het soort dakkapel dat kan worden geplaatst. Een ‘gewoon’ hellend dak heeft doorgaans een hellingshoek van 35 tot 45 graden. Hoe steiler het dak, hoe minder materiaal er nodig is voor de dakkapel. 
Tegelijkertijd is het wel zo dat u er bij een steil dak minder ruimte bij zult krijgen. Bij een flauw dak zal de nieuwe dakkapel meer extra ruimte opleveren. Er is daarom wel meer materiaal nodig voor de dakkapel en zal daarom wat duurder zijn.
 

●      Dakoppervlak berekenen
Naast de hellingshoek en het soort dak is ook de oppervlakte van het dak belangrijk bij de dakkapel keuze. Bij kleinere daken kunt u beter kiezen voor een kleine dakkapel, bijvoorbeeld een dakkapel van 2 meter breed. 
 
Bij daken met een groter oppervlak, kunt u ook kiezen voor een bredere dakkapel, bijvoorbeeld 5 meter breed of een dakkapel met een breedte van 6 meter. Zelfs een dakkapel van 8 meter breed behoort tot de mogelijkheden. Deze extra brede dakkapel kan over twee woningen worden geplaatst, waardoor u de dakkapel kunt delen met de buren. 

Waar wilt u de dakkapel plaatsen? 

Afhankelijk waar u de dakkapel op uw huis wilt plaatsen, kan er een vergunning nodig zijn.
 

●      Wilt u de dakkapel aan de achterkant van het huis, dan is er geen omgevingsvergunning nodig. Wel moet de dakkapel dan aan de andere voorwaarden voldoen. 

●      Wilt u de dakkapel aan de voorkant of aan de zijkant van het huis, dan is er in de regel wel een vergunning nodig. De dakkapel veranderd dan namelijk het aangezicht van de woning. 

 

Op de site van het Omgevingsloket kunt u gratis een vergunningcheck doen. 

Plaatsing van de dakkapel 

Op de dag dat uw nieuwe dakkapel wordt geplaatst, is het belangrijk dat onze vakmensen genoeg ruimte hebben om hun werk te kunnen doen. Zorg dus dat de zolder vrij toegankelijk is. Hou er rekening mee dat het zagen van de dakuitsparing zorgt voor wat rommel. U kunt daarom het beste uit voorzorg de vloer afdekken met een beschermzeil. Gelukkig blijft het ongemak beperkt, want de Polyworkx dakkapel wordt binnen één dag geplaatst. Nadat de dakkapel is geplaatst is het alleen nog nodig om de laatste rommel op te ruimen en daarna kunt u genieten van de nieuw geplaatste dakkapel. 

Vraag waar nodig advies 

Wilt u zeker weten dat de dakkapel voldoet aan uw wensen en bij het huis past, laat u zich dan adviseren. Een dakkapel specialist kan u laten zien hoeveel ruimte u creëert met de dakkapel, u informeren over de mogelijkheden en de beschikbare dakkapel opties.
 
Bij Polyworkx Dakkapel denken we graag met u mee en gaan we graag op zoek naar een dakkapel die volledig voldoet aan uw wensen. Kom gerust eens kijken in onze showroom in Eersel. Bovendien kunt u dan meteen een offerte voor het plaatsen van de dakkapel aanvragen. 

Dakkapel Checklist